Начало      -      Биография      -      Дейности      -      Обучения      -      Новини      -      Медии      -      Контакти

.
..

 

www.uspelite.bg | Наталия Футекова: Харесва ми да мотивирам младите в IT сектора

Д-р Наталия Футекова е управляващ съдружник в „И Ар Пи България” (ERP.BG) – една от водещите български компании за разработка на бизнес софтуер. Тя съчетава успешно предприемаческата кариера в сферата на технологиите с академичната и научна дейност.

.

Футекова е и един от създателите на първата магистърска програма по бизнес анализи у нас. Тя успява да ни убеди и в харизмата на консултантската работа със софтуерни компании.

Чувстваш ли се успешна?

Да. Много. От миналата година това усещане се засилва, защото заедно с колеги от ERP бранша стартирахме Академия за млади таланти. Самата аз съм преподавател повече от 10 години в Икономическия университет в София. Но държавните висши училища не винаги имат базата и необходимия хорариум, чрез които да осигурят всички теоретични и практически познания в сферата на бизнес софтуерите. Ние подкрепяме образованието, работим близо до университетите, преподаваме в тях безвъзмездно.

Гордост за нас е, че създадохме и магистърска програма заедно ВУЗФ – Бизнес анализ и ERP решения. Програмата е на нивото на американските и всяко нещо в нея е създадено целенасочено, с много силна подготовка от хора от бранша. Университетът се превърна в място за комуникация, в мост между поколенията. Фирмите непрекъснато търсят кадри, но за съжаление у нас няма достатъчно хора, които да са добре подготвени. Програмите на държавните университети не са актуализирани за подготовка в софтуерния бизнес и не могат да запалят интерес у младите.

Затова развиваме дейност с Академията, която е специално насочена към студентите. И чрез нея помагаме на държавните университети – с лектори, със знания, с преподаване. От септември започваме работа с Пловдивския университет за новата им магистърска специалност.

С какво ERP-системите са по-различни от останалите софтуерни системи?

Нашата компания се занимава с предлагане и доставка на софтуери. Ние сме консултанти и сме концентрирани в това. Започнахме работа още през 1995 година, когато софтуерите бяха доста ограничени като брой и качество. Продаваха се отделни складови системи, които след това се сглобяваха, но не се налагаше да се правят връзки между тях - всичко беше в една база.

През 2000 година започнахме да разработваме ERP системите, като вградихме възможно най-модерния познат до момента бизнес пакет. Разработвахме първата версия 6-7 години. Сега, системите ни притежават инструментариум, за да решават проблемите на всяко едно производствено предприятие. Ние сме разработена у нас българска фирма, затова познаваме много добре родния пазар.

В нашия бизнес кадрите се обучават по-трудно. Не може да стане бързо. Но това е работа, която се отплаща на талантливите и постоянните.

Хората, които подготвяте – ще успеем ли да ги задържим? Какви цели си поставяте?

Повече от 10 години се боря точно за това. Отдавна съм забелязала, че студентите възприемат по-лесно от преподаватели, които са близо до тях и на които им е интересна теорията. Ако те виждат, че ние следим всичко ново на пазара, всяка тенденция, самите те искат повече контакт и комуникация. Най-големият ми подарък за последните месеци беше предложението на група момчета, мои бивши студенти, които са със собствена консултантска фирма, и вече са много успешни и искат да бъдем партньори. Когато дойдоха при мен преди няколко години да им преподавам, те нямаха идея какво е ERP. С работа и желание обаче успяха да изкачат доста стъпала. Магистърската програма се води само от специалисти. В българските компании има много такива, но ние привличаме и редица гост-лектори.

Доходоносен бизнес ли е консултантският в България?

Да, всичко свързано с IT винаги е доходоносен бизнес. За младите е чудесна възможност да направят нещо оригинално, ново и страхотно за страната си. Тези, които работят в международни компании могат да пътуват и да се връщат на родна земя.

Моите студенти са точно такива - искат да направят нещо за България. Вярвам, че могат да бъдат все повече и повече. Едно момиче от Белгия само се свърза с мен миналата година – тя има желание да бъде гост-лектор в нашата програма. Хората се връщат, за да помогнат, защото знаят, че за тях самите е било трудно. Това е допълнение и към първия въпрос – още една причина да се чувствам успешна е да виждам, че карам вече изградени личности да работят в името на страната си.

Ти самата винаги ли си била наясно, че ще останеш тук?

Имала съм възможности да отида навън. Завърших две специалности в УНСС – Икономика на съобщенията и Счетоводство и контрол. Пред мен стоеше въпросът дали да остана тук. Още след завършването – отидох за няколко месеца във Виена, не ми хареса, върнах се. Предпочетох родното място, там всичко беше твърде подредено, сякаш имах мисия – всичко, което създам, да бъде в България.

Как си представяш себе си и бранша след 10 години?

Аз си се представям тук в България, да правя това, което правя и в момента. Много ми харесва аз самата да мотивирам младите хора. Вдъхновявам се от тях и от това, което мога да им дам. И си представям ИТ фирмите все по-успешни и големи.

Линк към статията: ТУК