Начало      -      Биография      -      Дейности      -      Обучения      -      Новини      -      Медии      -      Контакти.
..

 

ERP.BG подкрепя стартъпи в бизнес софтуера

Българската софтуерна компания ERP.BG създаде програма за подкрепа на стартиращи предприемачи в областта на бизнес софтуера.

.

В рамките на инициативата ще бъдат подкрепяни иновативни стартъпи и екипи от млади хора, които искат да стартират собствен ИТ бизнес.

Предприемачите ще получават от ERP.BG всичко необходимо за развитие на своята дейност – офис помещение, оборудване, лицензиран софтуер, менторство и други форми на подкрепа.

Компанията ще търси предимно стартиращи проекти в сфери като консултации и внедряване на бизнес софтуер, разработка на бизнес приложения, интегрирани с нейната ERP система EnterpriseOne, както и всякакви други иновативни технологични продукти с перспектива да променят пазара.

Първият проект, излязъл пилотно от стартъп програмата, е Smart Business Soft – консултантска фирма за внедряване на ERP системи, създадена от Александър Цветанов и Ивайло Демирев, които вече имат един съвместен проект – онлайн супермаркета Marzelivo.com.

В УНСС двамата се запознават с д-р Наталия Футекова, която е управляващ съдружник на ERP.BG и едновременно с това – асистент в университета. Скоро след това тя ги кани да работят като партньори на софтуерната фирма, която има нужда от екипи за внедряване на нейните продукти.

„Когато се появи възможността да се включим към партньорската програма на ERP.BG, Ивайло вече имаше тригодишен стаж във внедряването на подобни системи, а аз – едногодишен. С оглед на динамичното развитие в бранша и ръста в дейността на ERP.BG през последната година, решихме, че това е добра възможност да поставим началото на консултантска фирма, специализирана във внедряването на ERP системи”, сподели Александър Цветанов.

Включвайки се към партньорската програма, те получават наготово активи, за които щяха да са им необходими години, за да си ги позволят. „А най-важното е, че имахме възможността да ни обучават най-добрите служители на ERP.BG и по всяко време можехме да задаваме въпроси и да получаваме професионални отговори”, допълни Цветанов.

През първоначалния обучителен период двамата се запознават с най-добрите практики използвани при внедряването на системи от подобен клас. „Имахме възможността от първа ръка да проследим развитието на проектите, етапите, през които се преминава, трудностите във всеки етап и решенията, благодарение на които проектът достига до успешен край”, разказа Ивайло Демирев.

В даден момент те разделят профилите си на обучение, като единият се специализира във внедряването, а другият в търговската дейност. Така заедно сформират добре обучен екип, готов да развие един проект от първата до последната стъпка.

Подготовката за стартирането на Smart Business Soft продължава около година. Към момента екипът на фирмата работи самостоятелно по три проекта, осигурени от ERP.BG, както и по други два проекта съвместно с ERP компанията.

„От този месец е факт и първият ни самостоятелен договор, който включва внедряване в още две фирми. Така броят на проектите, върху които работим, вече достига седем, което според нас е успех”, заяви Александър Цветанов.

„В ERP.BG винаги сме се интересували от развитието на малките и средни фирми в България. Компанията ни беше първата на пазара у нас, която предложи специална версия на своята ERP система, насочена към малките фирми, а през годините подкрепяме активно и редица предприемачески организации”, каза от своя страна д-р Наталия Футекова, управляващ съдружник на ERP.BG.

В момента компанията е партньор и ментор на преакселераторската програма на клуба по предприемачество Start It Smart. „Създавайки собствена програма за подкрепа на стартъпи, искаме да фокусираме още повече тези свои усилия, допринасяйки за появата на повече успешни малки бизнеси в България”, допълни тя по повод новата инициатива.