Интервю на Наталия Футекова пред сп. Икономика

ERP, или как абревиатурата става практика

Преди три години в катедра „Информационни технологии и комуникации” на УНСС тръгна инициативата „Бизнесът и образованието”. Преподавателите по специалните предмети решават да покажат на студентите реални ERP (Enterprise Resource Planning) системи. Те възникват през 60-те години на миналия век в Америка като теория за управление на бизнеса. Впоследствие се развиват чрез софтуер, в тях има вграден бизнес модел и най-добри практики.  Преподавателите по специалност „Бизнес информатика” в УНСС преценяват, че ще е най-полезно да канят външни компании, които да представят своите разработки. От една страна бизнесът показва как работят негови технологични решения, от друга, представят своите компании, от трета, в срещата със студентите виждат интереса на младите хора, нагласите им и могат да отговарят на всички техни въпроси.

Плюсът за студентите е, че те имат възможност да се запознаят с голям брой ERP системи, а освен всичко това им помага да се ориентират къде да търсят работа. От първия курс, преминал цялото това обучение, голяма част от випуска отишли в ERP бранша, другата част се насочили към IT сектора.

Преподавам това, което работя. В бизнеса с ЕRP системите съм повече от 10 години. За мен е лесно да ги представя на студентите, а за тях е полезно да ги видят как работят. Вече не може да се преподава само теория без никаква практика”, уверява Наталия Футекова, управител на ERP.BG.

Бизнес и университет

Инициативата „Бизнес и университет“ в УНСС дава изключителна възможност за студентите – успоредно с теоретичната подготовка те придобиват и сериозни практически знания, докосвайки се до реалностите на съвременния бизнес. ERP.BG за трета поредна година не пропусна възможността на отворените врати на УНСС за бизнеса. Студентите се запознаха със системата EnterpriseOne, разработена от българската компания, и имаха досег до най-новите технологии в сферата на бизнес софтуера, включително интеграцията на ERP със системите за обединени комуникации в компаниите, вградените в системата Business Intelligence функционалности, възможностите за достъп до корпоративните данни през мобилни устройства и за управление на ERP системата през тъчскрийн интерфейс.

Да се покаже как функционират ERP системите, отнема много време. В бакалавърската програма се набляга повече на теорията и общото опознаване на тези системи, а по време на магистратурата практическата насоченост е много голяма и студентите имат възможност да работят с реални системи, за да се научат как да боравят с тях.

Спънки

ERP.BG има инициатива за работа с университети и профилирани икономически гимназии. Влизат в контакт с две средни училища, за да им предоставят ЕRP система, да разработят курс за преподавателите, за да може те свободно да работят с нея и да обучават учениците. Оказва се, че да дариш софтуер е много трудно, тъй като трябва да се плати ДДС върху дарението. Това спъва компаниите да помагат на образованието. Другият проблем е, че за да може системата да работи, е нужен специален хардуер, т. е компютри и сървър. В училищата има компютри, но не и сървър. Излиза, че освен софтуера, трябва да им подарят и сървър. Третият проблем е обучението на учителите и липсата на време. Затова отлагат реализацията на тази идея за по-добри времена.

Възможности

Реалистичният вариант на този етап е да направят теоретична лекция в няколко училища, в които да запознаят учениците с ERP системите, без обаче да има възможност да се учат да работят с тях. В университетите тази задача е много по-лесна, тъй като те са доста по-добре оборудвани и разполагат с компютърни зали със сървъри. Има цели IT отдели, които се занимават с поддръжката на компютърните системи във вуза. Бизнесът търси ERP системите, в последните години те станаха много популярни, а и достъпни дори за малкия и средния бизнес. Всяка софтуерна компания предлага такова решение. Има и хостинг вариант и на фирмите не им се налага да купуват сървъри и техника, те ги ползват под наем, като  плащат за капацитет, какъвто им е нужен. Дори един малък магазин може да се вземе под наем такава система, разходът месечно е малък и използването на системата спира с прекратяване на абонамента.

В ERP.BG разкриват стажантски места, като идеята не е младежите три-четири месеца да поработят при тях, а да станат част от екипа, ако покажат качества. Вече четирима студенти са асоциирани в компанията по този начин. И така стажантската програма постига успех. Най-добрите студенти от университета отиват в чужбина, а целта на Наталия Футекова е да се намери притегателна сила те да остават в България. Възможности за работа има, стига младите своевременно да се ориентират с какво биха желали да се заемат.