Доц. д-р Наталия Футекова пред Bloomberg TV: Когато държавата не помага на бизнеса, той сам си помага

Когато държавният апарат не работи за бизнеса, бизнесът започва да работи сам за себе си. Това каза доц. д-р Наталия Футекова – основател на ERP Academy в ефира на „Бизнес старт“ с водещ Иван Нончев. Съвместно с Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) от академията създадоха магистърската програма „Бизнес анализ и ERP решения“, която е първата по рода си в България и подготвя изключително търсените и ценени консултанти по бизнес софтуер. С нея студентите се реализират не като програмисти, а като специалисти по внедряване, продажба и поддръжка на висок клас решения за управление на бизнеса – професии, които стават все по-търсени в световен мащаб.

Наталия Футекова посочи, че компаниите в България са много активни и благодарение на тях се създават нови специалности и се подпомага образованието. Тя добави още, че има голям недостиг на кадри, а висшето образование невинаги е достатъчно, защото всяка компания има свои изисквания и методология на работа.

„Нормално е, когато компаниите вземат кадри, да ги обучават. Но има и компании, които изцяло създадоха свои академии и съответно започнаха да учат кадрите си от самото начало“, каза още доц. д-р Наталия Футекова в ефира на Bloomberg TV.

Като основен проблем в държавните университети г-жа Футекова посочи нежеланието на по-възрастните преподаватели да следват тенденциите и да обновяват методите си на обучение.

Вижте цялото интервю в сайта на Bloomberg TV Bulgaria>>