Наталия Футекова пред сп. Мениджър: Успех е да влияеш положително на средата

“ИТ секторът е толкова конкурентен и динамичен, а битката за кадри е толкова сериозна, че компаниите просто не могат да си позволят да робуват на стереотипи, свързани с пола.”

Доц. д-р Наталия Футекова е член на управителния съвет на Българската асоциация за информационни технологии и управляващ съдружник в “И Ар Пи България” ООД (ERP.BG) – една от водещите български  компании за разработка на бизнес софтуер. Тя съчетава успешно предприемаческата кариера в сферата на технологиите с академичната и научната дейност, както и с активното си участие в образователни и други обществени каузи.

Наталия Футекова е носител на наградата за академични постижения или лидерство на Junior Chamber International – България и  е номинирана за международния формат TOYP. Тя е основател на ERP Academy – иновативен проект на водещи фирми от ERP бранша в България, които заедно целят да направят висшето образование по-адекватно спрямо реалните нужди на бизнеса. Съвместно с Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) тя е създател на първата у нас бакалавърска програма и първата магистърска програма в областта на системите за управление на бизнеса.

Наталия Футекова си сътрудничи активно с Българската академия на науките (БАН) в разработването на иновативни технологии в информационните системи. Тя е инициатор и основен двигател на научните проекти “Иновативна технология за оценка на ефективността на ERP системи в малки и средни предприятия” и “Производствени разписания и управление на записи в МПС”. Тя е също съучредител на Професионална асоциация “Европейски и национални програми за развитие” (ПА-ЕНПР), член на журито на класацията “Новатори в образованието”, както и ментор в преакселератора на предприемаческия клуб Start It Smart.

НАЧАЛОТО

Винаги съм била уверена във възможностите си и именно тази увереност беше най-важният ми актив в началото на моята кариера. От ключово значение беше и това, че отрано осъзнах потенциала на високите технологии да трансформират обществото ни и се посветих на тази динамична област.

ПРАВИЛНИЯТ ИЗБОР

В професията ме привлякоха преди всичко динамиката и мащабът на промените, генерирани от системите за управление на бизнеса. Днес този сегмент е от ключово значение за функционирането на повечето предприятия и на икономиката като цяло. Когато навлизах в професията преди 20 години, това не беше така, но признаците за потенциала на този тип софтуерни решения бяха налице.

ДА ОБИЧАШ РАБОТАТА СИ

Да обичаш работата си, е чувство, до което аз съм се докоснала отдавна и пожелавам всеки професионалист да го открие в своята област. Осъзнаваш го, когато установиш, че работата ти доставя също такова удоволствие, както и почивката. И именно тогава идват и истинските успехи, без значение с какво се занимаваш. Разбира се, балансът с личния живот също е от важно значение, защото, ако се отдадеш единствено на работата, рискуваш рано или късно да прегрееш и да загубиш креативността си.

ЗНАЧЕНИЕ НА УСПЕХА

Успехът за мен никога не се е изразявал само с бизнес измерители. Убедена съм, че ние не можем да успяваме, ако средата около нас се развива в позитивна насока. Радващо е, че в ERP.BG намерих много съмишленици в тази област и екипът ни се стреми да участва активно в множество обществени инициативи. Подкрепяме български училища и читалища, развиваме партньорство с редица университети и създадохме нови бакалавърски и магистърски програми. Оценявам своя успех най-вече през призмата на тези инициативи и постиженията в тях, той е свързан именно с тази устойчивост и позитивно влияние върху средата. Един от новите аспекти в отношението ми към успеха все пак е стремежът ни за международно разрастване както на бизнеса ни, така и на обществените инициативи и партньорства.

ЖЕНСКИ ВРЕМЕНА

Лично аз не съм срещала трудности и предразсъдъци в кариерата си заради това, че съм жена, и усещането ми е, че в технологичния бранш този проблем е по-рядко явление. Днес ИТ секторът е толкова конкурентен и динамичен, а битката за кадри е толкова сериозна, че компаниите просто не могат да си позволят да робуват на подобни стереотипи.

ПОСЛАНИЕ КЪМ СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ

Убедена съм, че средата в България позволява жените да правят успешно бизнес, и доказателство за това са страхотните примери около нас – стотиците собственички и ръководителки на български и международни компании. Примери, които впрочем виждаме редовно и на страниците на списание “Мениджър”. Моят съвет към следващото поколение жени в бизнеса е да открият онази сфера, в която се преплитат тяхната страст и уменията им, да й се отдадат, а след това просто да следват своя път, без значение какви трудности ще срещнат по него. Не бива да се отказваме, защото понякога успехите идват по-бавно, отколкото ни се иска.