В месеца на жената ученици се запознаха с вдъхновяващата история на Райна Княгиня

 

В месеца на жената ученици от столичната гимназия ПГАВТ „А.С. Попов“ се срещат с различни жени, които да послужат като добър пример на момичетата в съвременното общество. Те разглеждат и примерите на вдъхновяващите жени, които са останали своя дълбок и траен отпечатък в историята на България. Инициативата е на педагогическият съветник на училището г-жа Татяна Петрова, която има за цел да покаже на младите момичета образа на успешната и щастлива жена, различен от този, налаган в публичното пространство.

Специален гост на учениците от ПГАВТ „А.С. Попов“ на 8-ми март бе доц. д-р Наталия Футекова – университетски преподавател с дългогодишен опит, ментор в различни програми и управляващ съдружник на софтуерна компания. Тя разказа на момичетата от училището вдъхновяващата история на своята далечна роднина Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева, известна като Райна Княгиня – българската учителка, както и  първата дипломирана акушерка в България, която ушива главното въстаническо знаме на Панагюрски революционен окръг за Априлското въстание.

 

През последните месеци Наталия Футекова активно подпомага различните инициативи на учениците от ПГАВТ „А.С. Попов“. Училището има успешно функциониращ Ученическия парламент, който е самостоятелна организация за самоуправление на учениците от ПГАВТ „А.С.Попов“ на доброволен принцип. Чрез него се представят идеите на учениците и се съдейства за организирането и реализирането на инициативи, чрез които учениците развиват и утвърждават своите знания в учебно-възпитателния процес, лични творчески качества и умения, както и други инициативи и форми на организирана общоучилищна и извънкласна дейност. Ученическия парламент  на ПГАВТ съществува вече повече от  13 години. Има отлични партньорски взаимоотношения с ръководството на училището, с което заедно реализират различни проекти. Ученическия парламент се състои от управителен борд и общо събрание. В управителния борд са включени изявени ученици с отлични социални и личностни качества, а в общото събрание участват всички отговорници по класовете.