Дамите в управлението: Интервю на Наталия Футекова за сп. Бизнес клуб

През март списание Бизнес клуб отдели заслужено място в страниците си на нежната част от българския бизнес. Сред успешните дами, които отговарят на любопитните въпроси на изданието е доц. д-р Наталия Футекова – управляващ съдружник в ERP.BG.

Тя съчетава успешно предприемаческата кариера в сферата на технологиите с академичната и научна дейност, както и с активното участие в образователни и други обществени каузи. Научните й интереси са в областта на развитието на ERP системите и останалите бизнес софтуерни решения, управлението на бизнеса и внедряването на информационни системи.

– Кога започнахте да управлявате бизнес? Разкажете ни за самото начало.

Винаги съм била уверена във възможностите си и именно това беше най-важният ми актив в началото на моята кариера. Отрано осъзнах потенциала на високите технологии да трансформират обществото ни и се посветих на тази динамична област.

– Трудно ли е да си жена-предприемач в България?

Убедена съм, че средата в България позволява жените да правят успешно бизнес и доказателство за това са многото страхотни примери около нас.

– Разкажете ни за Вашата фирма. Опишете ни накратко предизвикателствата, с които се сблъсквате.

Най-големият проблем в сферата на бизнес софтуера и ERP решенията си остава липсата на квалифицирани кадри, която реално е и най-сериозната спирачка пред растежа на сектора. Друго предизвикателство е изключителната динамика на този сектор.

– Какви са предимствата да си жена-управител?

Не бих казала, че има предимства и недостатъци. Лично аз не съм срещала трудности и предразсъдъци в кариерата си заради това, че съм жена, и усещането ми е, че в технологичния бранш този проблем е по-рядко явление. Днес ИТ секторът е толкова конкурентен и динамичен, а битката за кадри е толкова сериозна, че компаниите просто не могат да си позволят да робуват на подобни стереотипи.

– Как съчетавате личните и професионалните ангажименти?

Когато обичаш работата си и имаш достатъчно стойност в личния си живот, успяваш да постигнеш равновесието, което те прави щастлив.

Още любопитни материали можете да прочетете в новото издание на сп. Бизнес клуб или в сайта на изданието.