Доц. д-р Наталия Футекова е част от престижното жури в президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“

Стартира ежегодният конкурс за Наградата „Джон Атанасов“ на Президента на Република България, носещ името на Джон Атанасов – един от създателите на първия електронен цифров компютър с регенеративна памет.

На 4 октомври тази година предстои да се отбележи 120-годишнината от рождението на световноизвестния изобретател от български произход. От 2003 година, когато е поставено началото на инициативата, наградата „Джон Атанасов“ се връчва на млади български учени и изследователи в областта на компютърните науки за техните изключителни постижения в световен мащаб.

Сред лауреатите на президентската награда са ръководители на изследователските центрове на водещите в областта на компютърните науки научно-изследователски институти и мултинационални компании в света.

Участниците в конкурса през 2023 г. ще се съревновават за отличия в следните категории:

  • Награда „Джон Атанасов“ на президента;
  • „Джон Атанасов – ученици и техните преподаватели“ – две грамоти, първата – за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в международните олимпиади по информатика, и втората – за успехи, постигнати през годината от екип ученик-преподавател в олимпиадите по информационни технологии;
  • Грамота „Джон Атанасов – проект с висок обществен принос“;
  • Грамота „Джон Атанасов – дебютен пробив в областта на компютърните технологии“;
  • Грамота „Джон Атанасов – вдъхновител и създател на таланти”.

Носителите на наградата и грамотите „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки български учени и експерти, сред което са доц. д-р Наталия Футекова – заместник-председател на Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ) и основател на образователната организация ERP Academy, акад. Веселин Дренски, чл.кор. Светозар Маргенов, чл.кор. Николай Николов, проф. Валери Младенов, проф. Коста Бошнаков, проф. Петър Бойваленков, проф. Емил Колев, проф. Моя Стоянова, проф. Таня Василева, проф. Невена Милева, д-р Светлин Наков, д-р Георги Шарков, д-р Константин Делчев, д-р Бисерка Йовчева, г-н Огнян Траянов, г-жа Весела Калъчева, г-н Петър Станев, г-жа Елена Маринова, г-н Доброслав Димитров, г-н Добромир Иванов, г-н Иван Василев и г-н Виктор Данчев.

Крайният срок за кандидатстване за отличията в отделните категории на инициативата Награда „Джон Атанасов“ е 10 септември 2023 година.

Правилата за всяка от категориите и необходимите документи за участие в конкурса са публикувани на интернет страницата на президентската институция.